Behind the scenes / Learning & Development

Prefer reading this portfolio post in English? Click here.


Wanneer je doet waar je gelukkig van wordt...

 
 

Geloof het of niet, maar video laat zien wie je echt bent!

Nu ik dat zelf zo teruglees besef ik dat dat best eng over kan komen. Want wat als je zenuwachtig bent? Is dat dan ook op film te zien? Ja, helaas wel. Maar dat hoeft helemaal niet! Daarom focus ik me er altijd op dat jij je op je allerbest voelt. En vaak merk ik dat aan het werk zijn, je in je element brengt, waardoor je niet eens doorhebt dat ik een behind the scenes shoot aan het doen ben! Een goed voorbeeld hiervan is deze bedrijfsfilm van Kaylee.

Misschien had je het al door: Kaylee is mijn zus. En samen met haar werk ik op de locatie waar deze film is opgenomen, want 90% van de tijd is dit ons (gezellige) kantoor. Dat maakte dit project voor mij een hele leuke. Want wij kennen elkaar heel. erg. goed. Dus mijn drive om een echt goede film te maken, zonder de zorg “of mijn klant de film wel mooi gaat vinden” zorgde ervoor dat ik volledig op mijn instinct vertrouwde met het maken hiervan. Ik ken Kaylee heel goed, maar hoe goed je iemand ook kent, als diegene een wat abstracter vak heeft, weet je eigenlijk ook niet zo goed wat diegene doet. Behalve als je het zelf eens mee mag maken.

Omdat ik het vak niet goed ken kon ik neutraal het oriëntatiegesprek in. Hierin onderzoeken we samen wat er precies in de film te zien zal zijn. En dit is een enorm belangrijke eerste stap in het filmproces. Ik kom er hier namelijk achter wat de onderneming uniek maakt. En bij een ondernemer zoals Kaylee die een dienst aanbiedt, is het heel erg belangrijk om dit goed vast te stellen.

Wat is jouw taart?

Ik vroeg Kaylee in dit gesprek wat haar ‘taart’ was. Want wanneer ik begrijp wat jouw ‘taart’ is, weet ik alles wat nodig is om anderen te laten zien wat je nou echt doet.

“Maar waarom heeft ze het ineens over taart?,” hoor ik je denken. Nou ik gebruik altijd de bakker als voorbeeld (#bijdebakker slaan we in dit geval trouwens even over, gelukkig!). Wanneer je wil weten wat iemand doet wil je zijn/haar product zien. Bij de bakker is dat de taart, en hoe deze eruit ziet. Want via film en fotografie bepalen wij aan de hand van het uiterlijk van die taart of we hem willen kopen/hebben/eten. Het gaat niet om het bakken, niet het verkopen en niet om de smaak. Althans, voor een videograaf niet. En wanneer ik dan weet wat jouw taart is, dan kunnen we kijken naar alles wat daarbij komt kijken. Dan gaan we wel kijken naar het bakken, het verkopen en de smaak. Maar allereerst wil ik weten wat die taart is.

Vaak begin je te glimlachen wanneer je over je taart vertelt. En dat was ook bij Kaylee het geval. Het was even zoeken naar haar taart. Want wat krijgen mensen mee naar huis om ‘op te eten’? Niet de training zelf. Niet hoe ze de training geeft, maar de kennis die ze meekrijgen. Wat die glimlach wel vertelde was dat het in Kaylee’s geval ontzettend belangrijk zou worden om te laten zien hoe zij die training gaf. Hoe gelukkig ze wordt van het feit dat zij die kennis mag delen. Want als die glimlach er nu met mij al was, dan zou die nog een ontelbaar keren groter zijn wanneer ze in haar element was en de training gaf. Dus daar zou onze focus op liggen.

Kaylee’s bedrijfsfilm

De film-/trainingsdag brak aan en het was super leuk om Kaylee te filmen. Want wanneer zij aan het woord is over haar vak, dan is ze echt in haar element. Ik zag haar toen als trainer, en kon me ook meteen voorstellen hoe het is wanneer ze een leermiddel er ontwerpt met haar klant, wanneer ze de rol van facilitator aanneemt, of wanneer ze iemand coacht! Ze was zo in haar element, dat ze zelfs vergat dat ik erbij was!

Na het filmen kon ik aan de slag. Fase 1: even alles laten rusten, de dag verwerken en een eerste versie bedenken. Fase 2: bekijken wat ik allemaal heb gefilmd en dit in de eerste versie zetten. Dit is een leuke fase, want hier kom ik mijn favoriete beelden en quotes tegen. En soms vind ik iets waarvan ik zeker weet dat ik het niet zal gebruiken, maar wat wel heel leuk is voor mijn klant om te hebben. Zoals het staande filmpje dat hierboven staat. Fase 3: de eerste definitieve versie, met kleurcorrectie. Deze gaat naar de klant. En in Kaylee’s geval kwam daarna nog maar 1 fase! 1 kleine aanpassing in de eerste versie en het maken van varianten voor haar Instagram.

Presenteren

Aan de slag

Interactief

Speciaal voor Instagram leverde ik 3 korte video’s aan, die ieder één van de elementen van de training uitlichten.

Daarnaast leverde ik haar mijn pièce de résistance voor dit project aan: de “over mij” film. Deze komt op haar homepage, zodat je meteen weet met wie je te maken hebt.
Deze film bewijst wederom: wanneer je gelukkig wordt van wat je doet, straal je dat ook echt uit. Dus wanneer je de ruimte hebt om op die activiteit te focussen, zul je altijd een film krijgen die “echt jou” is! Welk verhaal wil jij vertellen?

 

Testimonial

De authentieke ik

“[…] Ik ontwikkelde tools voor de groep en huurde Arantja in om te filmen voor mijn promotiemateriaal.

En daar zijn toffe beelden uit gekomen waar ik enorm trots op ben. Het mooiste vind ik, dat je in de beelden mij ziet zoals ik echt ben. De authentieke ik. Dat komt omdat ik gewoon eigenlijk compleet vergat dat er een camera was.”

- Kaylee Rosalina

Leer meer over Kaylee op: https://kayleerosalina.nl/

Film: Aurum Films by Arantja
Locatie:
lab twaalf