De voordelen en nadelen van een interview in jouw video

Je hebt besloten dat je een video wil. Maar nu moet je bedenken: wil ik daarin geïnterviewd worden? Of toch liever niet? In dit artikel vertel ik je wat de voor- en nadelen van een interview in je film kunnen zijn. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt, of dat je de videograaf vertrouwt om deze beslissing te nemen. Graag help ik je op weg met deze lijst van 3 voordelen en 3 nadelen.

 

Voordelen

  1. Persoonlijke interactie

  2. Lichaamstaal vastleggen

  3. Je kunt twee keer zoveel “vertellen” in je film

Nadelen

  1. Duurder

  2. Kan een overkill zijn

  3. Soms voegt geluid niets toe

 

Voordeel #1: Persoonlijke interactie

Wanneer ik je persoonlijk interview kan er een groot verschil zijn met betrekking tot hoe jij overkomt op de camera. Vooral als het gaat om empathie en interactie. Wanneer ik jou interview ontstaat er een persoonlijke connectie die ook overkomt op film. Jij voelt je op je gemak en kunt echt jezelf zijn op de camera.

Voordeel #2: Lichaamstaal vastleggen

Lichaamstaal is “communicatie zonder woorden”. Video legt deze non-verbale tekens ook goed vast. Wanneer je lekker aan het werk bent en je gefilmd wordt, ben je misschien heel gefocust. Wanneer ik je vragen stel vertelt je lichaamstaal vaak nog sterker wat het met je doet dan je antwoord. De kijker van de video pakt dit op en begrijpt je meteen.

Voor Branding Specialist Marte Methorst maakte ik twee varianten: 1 video voor op haar “Homepage” aan het begin van haar trainingsvideo’s, en bovenstaande voor haar “About” pagina. Hoe ze over haar werk praat en reageert op mijn vragen helpen haar potentiële klant de keuze makkelijker te maken, om te kiezen voor Marte als hun Branding Specialist.

Voordeel #3: Je kunt twee keer zoveel “vertellen” in je film

Wanneer een interview goed wordt afgenomen en de juiste beelden eronder worden gemonteerd kunnen deze elkaar versterken. In een film van 1 minuut kun je dus eigenlijk 2 minuten aan informatie delen met je kijker!
Het is hierbij wel ontzettend belangrijk dat jouw videograaf weet wat hij of zij doet. Want niet iedere videograaf, cameraman of editor heeft hier ervaring mee. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het nieuws, daar vertelt het beeld vaak juist exact hetzelfde als wat ze vertellen. Ook bij TV reclames gebeurt dit heel vaak.

Je ziet dat Laury lekker aan het illustreren is en hoort waarom ze is gaan illustreren. De meditatieve sfeer die ik in beeld heb vastgelegd wordt versterkt omdat Laury vertelt wat het met haar doet. Een mooi voorbeeld van hoe beeld en geluid elkaar kunnen aanvullen en versterken. Maar ook zonder interview is deze video interessant genoeg. Zoals je ziet op haar website, waar hij op de achtergrond afspeelt.

Nadeel #1: Duurder

Natuurlijk is het afleggen van een interview duurder. Er is meer tijd nodig om de beelden en het geluid vast te leggen. Er komt extra apparatuur bij kijken en in de nabewerking wordt er meer tijd in jouw branding video gestoken. Bedenk of je dat het extra geld waard vindt. Vind je het moeilijk om dat te bepalen? Neem dan contact met mij op via het contactformulier onderaan dit artikel.

Nadeel #2: Kan een overkill zijn

Een interview is niet altijd nodig. Misschien werk jij in een branche waarvan de klant allang weet wat het inhoudt en wat je precies voor ze kunt betekenen. Je wil gewoon een video waar je jouw passie en plezier kunt uitstralen, of waarin je jouw producten of locatie laat zien. Dan draagt een interview absoluut niet aan bij.

Aan de andere kant kan het zijn dat je in beeld helemaal niet wil uitleggen wat je doet, maar hoe het is om met jou samen te werken. Dat kunnen we dan beter laten zien. Op deze manier is je video ook langer te gebruiken, vooral als je allerlei verschillende dingen doet of regelmatig verandert van werkzaamheden.

Kaylee is onderwijskundig adviseur. Ze werkt in Learning & Development. Het is een ontzettend groot begrip wat haar allerlei werkzaamheden geeft: van advies, tot ontwerp tot het geven van trainingen. Daarom hebben we in deze film juist voor geen interview gekozen. Ook al geeft ze duidelijk een training, de film gaat erom dat je de interactie tussen haar en anderen ziet, wanneer zij als expert ingezet wordt.

Nadeel #3: Soms voegt geluid niets toe

Bedenk goed waarvoor je de video wil gebruiken! Kies je voor je “About” pagina op je website? Dan is een film met interview zeker geschikt. Ook in (gast)blogs is een branding video met interview ideaal. Wil je het echter afspelen op social media zoals Instagram en Facebook, vergeet niet dat de meeste van jouw kijkers hun geluid waarschijnlijk uit hebben staan.
Ook als intro video op je “Homepage” of als promo tijdens een beurs of in een winkel staat het geluid eigenlijk altijd uit.

Bedenk je dus goed: Is het het waard om er dan interview geluid achter te zetten? Of is een mooi bijpassend muziekje ook voldoende?

Voor sfeer en emotie heb je geen interview nodig. Het vertellen van een verhaal kan vaak nog sterker middels non-verbale communicatie! De passie van Elyse hieronder spreekt bijvoorbeeld ook voor zich.

Echter kan een interview prachtig aanvullen op wat er in beeld verteld wordt. Daarbij is het natuurlijk wel cruciaal dat jij je op je gemak voelt wanneer je geïnterviewd wordt. Dankzij mijn ervaring met documentaires is dit juist mijn grootste kracht: doel nummer 1 is jou op je gemak stellen. Overigens sowieso super belangrijk bij een branding film, want je wil echt en oprecht overkomen. Maar bij mij hoef je je daar geen zorgen over te maken! Ik ben me bewust van hoe belangrijk dit is en stel jouw gemak dan ook altijd voorop!

Uitgebreid interview met beeldend kunstenaar Hans Meertens. Over het verlies van zijn moeder, zijn scheiding en de belangrijkste vrouw in zijn leven: zijn dochtertje.


Overtuigd? Of weet je nog steeds niet wat het beste voor jou zou werken? Elke situatie is anders dus ik spar graag met je over wat voor jouw film het beste werkt! Neem direct contact met me op!

NAAM *
NAAM
SOORT VIDEO *
http://
http://