Wat jij kan leren van dé expert in (video) branding: Happy Painter Bob Ross

Prefer reading this blog in English? Click here.

Oke, ik kan me heel goed voorstellen dat jij deze titel zag en dacht: gaat het nog wel goed met Arantja? Want Bob Ross, is dat niet die ene TV-schilder die altijd die bizar insane natuurschilderijen maakte? En voor iedereen die wat later geboren is: misschien heb je de laatste tijd weleens Viceland aan staan en verschijnt hij na je favoriete show ineens op je beeldbuis (oke laptop), en besef je na een half uur dat je geïntrigeerd hebt gekeken naar hoe een man even een realistisch landschap uit zijn mouw heeft geschud? En erover vertelt alsof jij dit ook voor elkaar weet te boksen wanneer je live mee zou doen?

Zegt dit je allemaal helemaal niks? Dit is een compilatie van de mysterieuze man:

 
 

Maar ik meen het echt: de beroemde "Happy Painter" is een voorbeeld om eens goed te gaan analyseren en na te doen. Want wat hij deed in deze 30 minuten durende shows genaamd “The Joy Of Painting”, was niet alleen een knap staaltje schilderen. Het is iets waarvan we pas sinds kort beseffen wat voor een belangrijke troef je in handen hebt als je iedereen zo weet te betoveren met je werk. Dus laten we meteen de analyse induiken.

Bob Ross

De show was in de jaren ‘80 en ‘90 elf jaar op televisie. En dit had misschien nog veel langer kunnen zijn als hij niet had hoeven stoppen vanwege een lymfoom. Maar wat maakte zijn werk nou zo populair? Ik bedoel, no offence, maar mij doen zijn schilderijen denken aan die goedkope werkjes die je al sinds de jaren ‘90 op elke rommelmarkt tegenkomt. Ondanks dat de techniek natuurlijk geweldig is, is techniek alleen niet voldoende om zo succesvol te worden.

Dus ik ben er laatst even goed voor gaan zitten en heb heerlijk genoten van een aantal Bob Ross afleveringen. En ik ben tot de volgende conclusies gekomen: Er zijn drie belangrijke factoren die Bob Ross zo’n groot icoon maakten. Namelijk: passie, personal branding, en storytelling.

1. Personal branding

Bob Ross had als geen ander door wat er nodig was voor een goed imago: authenticiteit en simplicity. Met zijn gepermanente afro (ja echt, dat is niet eens zijn eigen kapsel!) maakte hij iedere keer ongerepte natuurlandschappen met “happy little trees”, meren en bergen.

Door de beperkingen die hij zichzelf gaf raakte de kijker ontzettend nieuwsgierig naar wat hij de volgende keer weer voor magie op het canvas wist te creëren. En hoewel het er allemaal zo simpel uitziet, iedereen weet dat wanneer je zelf met hem mee zou schilderen, je dit nooit voor elkaar zou weten te krijgen!

‘Not too personal’ branding

Daarnaast bepaalt hij heel specifiek welke aspecten in zijn leven hij met je deelt. Zijn zoon - ook schilder en docent - mocht eens zijn opname overnemen, zijn liefde voor dieren uit de natuur kwamen regelmatig voorbij (met hand gefilmd materiaal uit zijn eigen tuin of dieren die hij had gered), maar wat hij verder in het dagelijks leven deed, wat hem bezighield of wie er verder dan zijn gezin een onderdeel van zijn leven uitmaakte deelde hij nooit. En toch hebben we allemaal het gevoel dat we hem een beetje kennen.

Nu was dat in die tijd natuurlijk een stuk makkelijker dan nu. Je kon een eenzijdige bekendheid zijn die zich verder nergens over uitsprak. En met social media en personal branding lijkt het tegenwoordig alsof je alles moet delen. Maar eerlijk gezegd weten we het zelf ook: het boeit ons niet wat je 3x per dag eet of dat je de was aan het doen bent. En ook maakt het ons niet uit wat Maan stemt met de verkiezingen of op wat Ronnie Flex eet. We zijn maar nieuwsgierig naar een klein deel van je leven: of je echt zo goed bent in wat je doet, wat jou bezig houdt, en waar je passie vandaan komt.

2. Passie

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn: Bob Ross heeft heel veel plezier in zijn werk. Dezelfde 13 kleuren waaronder Phthalo Blue, Titanium White en Sap Green zijn ondertussen beroemd bij ons en zijn hem nooit gaan vervelen, en elke keer weer gebruikt hij dezelfde technieken met dezelfde paar penselen. Hoe kan het dan toch zijn dat hij het 11 jaar op televisie heeft volgehouden en nu weer een hernieuwde beroemdheid op YouTube en Viceland vindt?

Passie dus. Hij staat altijd met een oprechte glimlach voor de camera. Ook vertelt hij vol plezier over van alles en nog wat waardoor je in zijn fantasiewereld meekunt. Wanneer hij een grot schildert verwacht je bijna dat er ieder moment een beer uit komt, en bij het meer verbaast het je dat er geen hert of konijn water zit te drinken en daarna het bos terug in hupt. En zelfs het wassen van de penselen wordt een plezier met Bob Ross! Lekker de duivel eruit slaan.

 
 

Kwaliteit ademt passie

Daarnaast ademt kwaliteit passie. Want wanneer iemand zo goed in zijn werk is geworden dat het makkelijk lijkt, moet hij wel jaren hebben gewerkt om zo goed te worden. Dit is ook een tool die ik regelmatig gebruik in mijn werk. Je hoeft namelijk niet altijd naar de maker te kijken om te zien dat die passie in het werk zit. Vooral het uitlichten van details laat dit zien.

Orgasme van de hersenen

Daarnaast denk ik dat er één aspect is dat we toen nog niet kenden, wat bij veel van de kijkers mogelijk voor veel genot heeft gezorgd. Namelijk, ASMR. De Autonomous sensory meridian response is een gevoelssensatie die meestal als aangenaam en rustgevend ervaren wordt en kan worden opgewekt door bepaalde visuele en auditieve prikkels. Waaronder zacht gepraat of gefluister. Precies zoals Bob Ross in zijn shows deed (hij is momenteel zelfs één van de meest bekende ASMRtists (zonder dat hij er vanaf wist!).

Deze ervaring wordt soms ook wel beschreven als “orgasme van de hersenen”. Zouden we dan toch met zijn allen om de tuin geleid zijn en er met open ogen in zijn getuind? 🤪

3. Storytelling

Het begrip storytelling staat voor de opbouw die een verhaal heeft. Er is een begin, een midden en een eind. Er wordt rekening gehouden met de spanningsboog en er wordt spanning opgebouwd. Waar we vroeger rond het kampvuur, de verjaardagstaart of de koffieautomaat verzamelden creërden we groepen die elkaar kenden en vertrouwden. De verhalen die we deelden wijdden nieuwelingen toe in onze cultuur, en die verhalen verbonden. De verteller had autoriteit; alles wat hij zei was belangrijk en wijs (of grappig).

Middels film deelde Bob Ross zijn wijsheden over schilderen. En daar wij later rond de televisie verzamelden om alle belangrijke verhalen via het nieuws te leren, zagen wij veel wat gedeeld werd als kennis en waarheid. Een onderdeel van onze cultuur en verbondenheid. Nu doet zo’n Youtube account dat eigenlijk weer helemaal opnieuw.

Daarnaast is schilderen ook een vorm van verhalen vertellen. De opbouw, de extra dingen die hij meegeeft over de dieren die in het bos zouden rond kunnen dwalen en de kennis om zelf ook te leren zo goed te worden zijn krachtige tools die wij nu als een onderdeel van storytelling zien. Waardoor storytelling de grootste tool blijkt te zijn om je merk bekend en waardevol te maken.

Wat kunnen we van Bob Ross leren?

1. Personal Branding

Authenticiteit en eenvoud zijn de sleutelwoorden hier. In essentie loont het om één van je drijfveren uit te lichten. In marketing termen is dit je USP (Unique Selling Point). In het geval van Bob Ross is dat zijn liefde voor de natuur.

2. Passie

Toon dat je ontzettend veel plezier hebt in je werk. Zorg ervoor de je volledig op je gemak bent en neem jouw volger mee in jouw wereld. Extra win-punten wanneer jij kunt laten zien dat jij zelfs plezier hebt in de “saaie”, verplichte aspecten van je beroep. Laat daarnaast het eindresultaat van je werk zien. De details en het vakmanschap schreeuwen passie.

3. Storytelling

Het vertellen van jouw verhaal nodigt je volger uit om een kijkje in jouw wereld te krijgen, en verbondenheid met jou te voelen. Jij bent de autoriteit op dit vlak, en toont dat je weet waar je het over hebt. En aangezien jij het belangrijk vindt om dit te delen, wordt dit door anderen gezien als kennis en waarheid. Zo wordt je een waardevol onderdeel van hun cultuur.
Daarnaast is wat jij doet in essentie het vertellen van een verhaal. Het verhaal over jouw merk, over jouw passie. Of je nu huizen verkoopt, taarten decoreert of fotografeert, je vertelt altijd een verhaal.

 

Oh my god! Op deze pagina kun je niet eens een hele video bekijken van Bob Ross! Maar zoek niet verder hoor, want hier vind je zijn very own freaking YouTube kanaal, incl. behind-the-story documentaire over zijn reis naar het worden van Amerika’s pop icoon. Lekker bingewatchen dit weekend zeg ik!


Wil jij middels video jouw personal branding uitbreiden en zo jouw potentiële klant een kijkje in jouw (professionele) keuken geven? Dit kun je doen door een portret van jou(w bedrijf) of video voor je social media (of beide!) te laten maken. En eens kwam ik al heel dicht bij het maken van een videoserie voor een schilder, dus wil je echt een “Bob-Ross’je” pullen? Holla at je girl!

BOEK JOUW FILM

BENIEUWD GEWORDEN NAAR HOE JOUW PERSONAL BRANDING BEDRIJFSFILM ERUIT ZOU KOMEN TE ZIEN? EEN ORIËNTEREND GESPREK MET MIJ IS ALTIJD GRATIS. NEEM VIA DIT FORMULIER CONTACT MET ME OP OM ZO’N VRIJBLIJVEND GESPREK AAN TE VRAGEN EN ONTDEK HOE IK JOUW ECHTE ZELF OP DE GEVOELIGE PLAAT VAST ZAL LEGGEN.

arantja[at]aurumfilms.nl

NAAM *
NAAM
SOORT VIDEO *
http://