7 redenen waarom je video in moet zetten voor je branding

We zien het overal: de persoon achter het bedrijf laat zichzelf steeds vaker zien. Personal branding is hot! Vooral onder ondernemers die een dienst aanbieden is dit momenteel dé manier van marketing en branding.

Het is ook niet zo gek, want wij willen een merk kunnen vertrouwen. Nou zie ik zelf dat dat al veel gebeurt op het gebied van teksten en foto’s. Zakelijke Instagram pagina’s en professionele websites staan vol met foto’s van de ondernemer en eventuele werknemers. Echter leren mensen je nog beter kennen wanneer ze je kunnen zien! Ideaal om middels video te doen! Maar er zijn nog veel meer redenen waarom je er na het lezen van dit artikel niet meer omheen kan: jij moet video inzetten voor jouw eigen branding.

1. Video boost conversies en verkopen

Daar issie meteen al: video’s leveren geld op. Een video over jouw dienst of product op je homepage toevoegen verhoogt conversie tot wel 80%! Een instructievideo over hoe je te werk gaat maakt het voor jouw klant veel makkelijker om te bepalen dat ze met je in zee willen; ze weten al wat ze kunnen verwachten. Dit soort video’s zijn dan ook populair op YouTube, maar worden ook graag bekeken op de about pagina’s, of pagina waar een product of dienst wordt verkocht. En dat is ook niet zo gek. Zicht is sinds de oertijd al ons belangrijkste zintuig. We nemen zoveel meer informatie op door middel van film dan door middel van tekst!

Wist je trouwens dat YouTube de grootste “concurrent” begint te worden van Google? Mensen zoeken steeds vaker filmpjes op over een product, onderwerp of dienst, dan dat ze iets googlen. Ook delen mensen veel sneller een video dan een blog op social media als Facebook en LinkedIn. Daarom heeft 50% van alle marketeers afgelopen jaar video aan hun content strategie toegevoegd.

2. Video’s maken en monteren hoeft geen gedoe te zijn

Ik geef het toe, video productie is lang niet zo makkelijk en snel gedaan als het schrijven van een blog of het maken van een foto. Het is ook iets wat je minder makkelijk alleen kunt doen. Maar ondanks dat het niet het makkelijkst of goedkoopst is, betaalt het zich driedubbel terug! Ondernemers geven toe dat het dus eigenlijk altijd de moeite en het geld waard is om een video te (laten) maken.

Heb jij geen budget om een videograaf in te huren? Start dan eens met je smartphones een een fijne edit app (denk bijvoorbeeld aan FilmoraGoAdobe Premiere Clip of iMovie). Hiermee kun je heel snel een video in elkaar zetten. Met apps als Snapchat of Instagram (Stories) hoef je zelfs niet eens te editen! Je deelt alles wat jij wil delen gewoon live.

3. Video geeft je brand vertrouwen

Vertrouwen is het belangrijkste wat consumenten op het moment zoeken. Daarom is personal branding ook zo populair. Wanneer je de persoon achter het merk leert kennen, krijg je al een idee van wat je kunt verwachten. Verkopen is dus veel minder belangrijk geworden; je wil je klanten naar jou toe laten komen.

Video doet dat. Het wekt emoties op en motiveert mensen om zich eraan te verbinden. De meest succesvolle influencers zijn momenteel de YouTube celebrities. En dat is niet voor niets!

Daarnaast bindt video een consument voor langere tijd aan je. Wanneer ze ergens tegenaan lopen en jij legt in een video uit hoe ze dat op kunnen lossen, bouw je het vertrouwen nog meer op, en wordt hun band met jouw merk nog sterker.

4. Verbeterde SEO

Zoals ik al eerder aangeef zoeken mensen steeds vaker filmpjes op over een product, dienst of onderwerp. Dat weet Google natuurlijk ook! Daarom is de kans 53% groter dat je bovenaan komt te staan op Google, wanneer je een video bovenaan op je pagina hebt ‘geëmbed’. Google is ook de eigenaar van YouTube, dus dit hebben ze mooi samen kunnen pakken.

5. Video wordt graag gedeeld op social media

Scroll maar eens door je eigen Facebook feed. Hoeveel van de gedeelde berichten zijn video’s en hoeveel likes en shares krijgen die op hun beurt weer? Ook op Twitter zie je ontzettend veel video’s voorbij komen, en zelfs op LinkedIn wordt het steeds populairder. Instagram heeft er zelfs een hele nieuwe app voor ontwikkeld (IGTV) die moet gaan concurreren met de tweede grootste social networking website: YouTube.

6. Personal branding is storytelling

Emoties worden het liefst gedeeld, geen feiten. Dus wil je dat jouw video zoveel mogelijk gedeeld wordt? Creëer een flow, maak persoonlijk contact met de kijker en vertel een persoonlijk verhaal.

Bewaar de instructievideo’s voor jouw eigen website en je YouTube account. Deze hebben dus een heel ander doel en bereiken jouw ideale klant op een heel ander moment.

7. Video hoeft geen ‘talking head’ te betekenen

Ik zie je al denken: ja, maar ik wil helemaal niet in beeld! Dat hoeft ook absoluut niet. Er zijn zoveel vormen van video waar je in eerste instantie misschien niet meteen aan denkt! Denk aan animatie, een slideshow, gebruik van acteurs of een Virtual Reality omgeving. Maar ook al ben je wel in beeld, dat betekent niet dat je alles wat je wil delen uit je hoofd hoeft te leren! Je kunt iemand interviewen, met een autocue werken of het in delen opnemen en het door een goede editor laten monteren. Je kunt een videograaf je laten volgen op een gemiddelde werkdag, of alleen jouw producten laten zien. Zelfs met modellen werken is een optie! Laat je dus vooral niet afschrikken door het idee dat jij tegen de camera zou moeten praten, want the sky is the limit!

Extra: Tips om jouw video marketing te optimaliseren

Laten we er meteen induiken: De ideale lengtes voor jouw video op verschillende kanalen. Let op, wanneer je je video ook als advertentie wil gebruiken, kan het zijn dat hier andere lengtes aan verbonden zijn. Zo kan op Instagram een video als ad maar max 15 seconden zijn!

  • YouTube: 2 minuten

  • Facebook: 1 minuut

  • Twitter: 45 seconden

  • Instagram: 30 seconden

Gebruik de titel en ‘captions’ om je video te optimaliseren voor SEO. Net zoals je bij een blog doet. Omschrijf duidelijk waar jouw video over gaat, waar ze meer info kunnen vinden en hoe ze contact met je op kunnen nemen (vergeet bijvoorbeeld niet je site te noemen!)

Gebruikers die jouw video op hun telefoon bekijken willen waarschijnlijk graag dat het geluid uit staat. Hou hier rekening bij het maken van de video (zorg bijvoorbeeld voor ondertiteling) en zorg ervoor dat het geluid niet aan staat wanneer je een video automatisch af laat spelen. Op je landingspagina kan dit bijvoorbeeld erg afschrikken.

Je video’s kun je hergebruiken! Ook zijn er totaal verschillende momenten waarop mensen zoeken naar content die jouw video bevat. Laat je video daarom altijd op YouTube staan. Je weet nooit wie jou over 5 jaar nog nodig hebt! Heb je een nieuwe, verbeterde variant van hetzelfde onderwerp gemaakt? Ook dan verwijder je je video niet, maar plaats je er een link overheen naar de nieuwe video die je hebt gemaakt. Zo kan je oude succesvolle video helpen nog meer viewers te krijgen naar je nieuwe video! Ook is het een mooi bewijs van hoe jij je als professional blijft ontwikkelen.

Ga jij liever met een expert aan de slag om jouw video marketing helemaal te laten doen? Dat kan natuurlijk ook! Leer hier meer over wat het voor jou betekent als Aurum Films jouw branding ondersteunt met video.

Bronnen: 8 reasons why your business should use video marketingThe importance of Video Marketing;