Deze 7 vragen moet je stellen aan je trouwvideograaf

Nu je op zoek bent naar een videograaf ben je er nog niet. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet ziet en niet weet waar je moet beginnen met het uitsluiten van een aantal. Nou, uiteraard doe je dat allereerst op stijl en prijs. Maar, er moet uiteraard ook een klik zijn. Je wil dat jullie de allermooiste film van jullie dag krijgen en waar voor je geld. Daarom heb ik 7 belangrijke vragen opgesteld die jij jouw potentiële trouwvideograaf zeker moet stellen.

1. hoeveel bruiloften heb je gefilmd?

Het klinkt misschien een beetje gek: een videograaf is toch een videograaf? Als die een evenement, concert of aftermovie heeft gefilmd, moet een bruiloft toch geen probleem zijn? Echter wil dat niet zeggen dat ze een bruiloft ook juist vast zullen leggen. Bekijk of je videograaf in het portfolio ook bruiloften heeft staan om te bepalen of de stijl je aanspreekt. Wetende dat hij/zij eerder op een bruiloft heeft gestaan betekent ook dat diegene mogelijk weet:
– om alert te zijn en te reageren op onverwachte, maar de meest bijzondere momenten
– hoe die de belangrijkste momenten niet weet te missen (first look, first kiss, ja-woord, traantje van moeder (en vader!))
– hoe samen te werken met een fotograaf,
– om geen schoenen te dragen die geluid maken,
– om makkelijke, maar nette kleding te dragen (heb je een dresscode?)

Maar met de nadruk op mogelijk. Als een videograaf maar 2 of 3x eerder op een bruiloft heeft gestaan, kan het geen kwaad om ook deze vragen te stellen.

Arantja van Aurum Films aan het werk. Camera: Sony A7SII

Arantja van Aurum Films aan het werk. Camera: Sony A7SII

2. wat bied je aan?

Wat zit er precies in een pakket? Krijg je de film op een DVD, Blu-ray of USB? Of krijg je alleen een download link? Maar vergeet ook niet te vragen of de reiskosten al in de prijs inbegrepen zijn, of wat de videograaf met het eten doet.
Je wil weten hoe lang de film is die jullie krijgen. Misschien krijgen jullie wel meerdere films in het pakket dat de videograaf jullie aanraadt. Ook wil je de precieze voorwaarden weten en nog belangrijker: wat jij kunt verwachten van de videograaf.
Ook de betalingscondities mag je niet vergeten: Wanneer, aanbetalingen etc. Het gaat uiteindelijk om jullie dag!

3. wat voor apparatuur gebruik je?

Uiteraard verwacht niemand van je dat je exact weet waar de videograaf het over heeft. Maar deze vraag zit erin kun je stellen om de reactie te lezen. Gaat de videograaf de techniek in, en vraagt hij/zij niet eerst wat je er vanaf weet of probeert hij/zij dat niet te lezen? Dan is de beeldkwaliteit belangrijker dan de emotie.
Daarnaast zijn er een aantal aanwijzingen waarvan je wel van alles af kunt lezen:

1. Begint de videograaf over licht? Dan wordt je dus uitgelicht. Een klein lichtje op de camera zelf, zoals een ringlight is doorgaans geen probleem. Komt de videograaf aan met statieven waar lampen op staan of begint hij/zij over het feest uitlichten, dan kan het zijn dat deze persoon een wat verouderde apparatuur heeft. De nieuwste apparatuur kan namelijk prima bij weinig licht filmen. Vooral overdag!
2. Vertelt de videograaf over geluidsapparatuur? Dan waardeert hij/zij goed geluid en verklaart dit doorgaans ook de hogere prijs. Persoonlijk gebruik ik vooral losse geluidsapparatuur voor de opname van speeches en de ceremonie. Belangrijk bij cinematische films, maar minder bij registraties.
3. Spiegelreflex en systeemcamera’s zijn zeker een go. De echte filmcamera’s zijn dan weer een type om te ontwijken (behalve als je videograaf een echte passie heeft voor the real deal en jullie vintage style film op 35 mm wil vastleggen) 😉

4. ken je andere videografen in de buurt?

Wat als het ergste van het ergste (met betrekking tot je videograaf) gebeurt: wat als je videograaf ziek wordt de avond voor de bruiloft? Wie komt er dan? Hoe weet jij dat jouw dag dan alsnog in jouw stijl vastgelegd wordt?

Dit is hoe ik mijn allereerste bruiloft heb gefilmd. Een collega van mij uit de documentairewereld werd de nacht voor de bruiloft die hij moest filmen (lees: 1u snachts) ziek en moest naar het ziekenhuis. Hij had niemand in zijn directe omgeving die bruiloften filmt en de volgende dag kon. Gelukkig durfde ik het wel aan en heb ik de ochtend en fotoshoot voor hem vastgelegd. ’s Middags ging het beter en vanaf de ceremonie heeft hij zelf weer overgenomen!

5. hoe goed werk je met anderen?

Een bruiloft is een evenement waar meer dan 20 professionals on the top of their game aan het werk zijn voor jullie. Iedereen wil jou het beste van zichzelf leveren. Misschien kun jij je dan ook wel voorstellen dat fotografen en videografen daardoor weleens in de clinch kunnen liggen. En het zou zonde zijn als jij zoveel centen neerlegt voor die professionals en dat ze constant het shot voor de ander verpesten. Zorg ervoor dat jij zeker weet dat ze kunnen samenwerken.

Ik heb zelf een aantal fotografen die ik bijvoorbeeld altijd aanraad aan het bruidspaar, omdat ik weet dat wij goed samenwerken. Ik werk ook met anderen samen. Dan zoek ik de fotograaf die het bruidspaar heeft gekozen dan altijd eventjes van tevoren op. Ik kijk dan wat de stijl en aanpak is. Ook start ik de dag altijd even met een kort gesprek waarin ik aangeef dat voor mij in principe de fotograaf altijd voorrang heeft, maar dat ik verwacht dat zij ook op mij letten en waar ik sta en hoe ik me verplaats.

6. kunnen we onze eigen muziek kiezen?

Dit is een vraag waarvan je eigenlijk hoopt dat de videograaf hem met nee beantwoordt. Copyright is het auteursrecht van de maker. Zoals de videograaf het auteursrecht heeft over het ruwe filmmateriaal en de uiteindelijke film, heeft de muzikant de rechten over de muziek. De maker kan aan een gebruiker een licentie verkopen om de muziek te gebruiken. Alleen dan mag deze muziek in een trouwfilm gebruikt worden. Een professionele videograaf kan de meeste (pop)muziek niet in zijn/haar film gebruiken. De licentie hiervan is namelijk duurder dan de prijs die de hele film bij elkaar kost. En dit is ook meteen de reden waarom je bij een professionele, betrouwbare videograaf geen ruwe beelden ontvangt. Mochten professionals dit wel doen, dan kun je hier mogelijk een groot bedrag voor moeten betalen.

7. kunnen we onze film wijzigen nadat we hem gezien hebben?

Jouw videograaf is een professional die de creatieve vrijheid nodig heeft om het project af te maken. Jij vertrouwt diegene daarin aangezien je voor hem/haar gekozen hebt. Maar. Wanneer je iemand in je video ziet die je helemaal niet wil zien, dan moet jouw videograaf geen probleem hebben dat beeld te verwijderen. Verwacht niet dat je videograaf je hele film opnieuw monteert omdat je er iets niet leuk aan vindt, maar vraag vooraf wat zijn/haar doorgaande werkwijze is. Vertrouwen is belangrijk vanaf beide kanten.

Persoonlijk vind ik het heel fijn om na de montage een keer te zitten met jullie en samen te kijken wat jullie ervan vinden. Wat valt op, wat heb je liever niet en waar ben je blij mee? Daarna lever ik een tweede versie aan met jullie feedback erin verwerkt aan de hand van mijn professionele oog. Zo kan ik ervoor zorgen dat er niemand te veel, of te weinig in beeld is, alles goed voelt, en jullie nog jarenlang kunnen genieten van je film.

 

Het kiezen van een trouwvideograaf kan een grote uitdaging zijn. Vooral met de grote hoeveelheid aan stijlen, opties en prijzen. Ik hoop dat deze tips jou helpen om een keuze te maken waar je je echt goed bij voelt! Als je het met mij wil hebben over onze videografische diensten, neem snel contact met me op!